ساخت تابلو نقره اصل و تابلو سفال برجسته دیواری با سبک کلاسیک و تکنیک نقش برجسته با گل رس مناسب برای اجرا در فضای داخلی منزل، استخر و محل کار توسط هنرمندان برجسته سفالکار.
سفارش انواع تابلو نقره در اراک و تابلو های سفالی برای اماکن عمومی، خصوصی، دولتی و مترو از طریق سایت شرکت نقش خیال البرز امکان پذیر می باشد.
سفال یکی از قدیمی ترین هنرهایی استکه خاستگاه آن ایران است. ولیکن این روزها هنرساخت تابلو سفال برجسته دیواری جای خود را در داخل منازل مجددا باز کرده است.
تاریخچه سفال
سفال یکی از قدیمی ترین صنایعی است که به دست بشر ساخته شده است. انسان اولیه با استفاده از ترکیب خاک و آب اقدام به ساخت یک سری ظروف نمود که در ابتدا بسیار سست به نظر می رسیدند. ولی وقتی خیلی اتفاقی از دیدن ظروفی که کنار آتش قرار گرفته بودند و سختر به نظر می رسیدند پی برد که می تواند با پختن ظروف گلی به سفال دست پیدا کند، تحولی عظیم در زندگیش پیدا شد.
پس از کشف سفال انسان سعی کرد از این تکنیک برای ساخت تابلو سفال برجسته و تزیین محل زندگی اش بهره ببرد. از تابلوهای برجسته به جا مانده از زمانهای قدیم این نکته مشهود است که بزرگان ایرانی برای تزیین محل زندگی خود از نقوش برجسته سفالی بهره میبرده اند.
ماده اصلی ساخت تابلو سفال برجسته دیواری
در ابتدا زمین به شکل گوی گداخته ای بود که کم کم در اثر تاثیر عوامل جوی سرد و به سنگ تبدیل شد. این سنگها در اثر بارشهای مداوم به تدریج شسته شده و خاک پدید آمد.
و همین خاک است که امروزه دستاویز هنرمند سفالگر برای ساخت تابلو سفال برجسته دیواری و انواع ظروف سفالی است.
برای ساخت سفال از خاک های مختلفی استفاده می شود که عبارتند از:
- کائولن
- بال کلی
- خاک رس قرمز
- خاک نسوز
- خاک استون ور
- بنتونیت
خاک رس قرمز امروزه پرکاربردترین ماده اصلی گل سفالگری برای تابلوهای سفال نقش برجسته می باشد.
نحوه ساخت گل سفالگری
ماده اصلی ساخت سفال، گل سفالگری است. این گل معمولا از ترکیب خاک رس و آب تشکیل می شود. هنرمند سفالکار برای ساخت گل اول اقدام به آسیاب کردن و الک کردن خاک رس نموده و پس از آن آنرا با آب ترکیب کرده و دوغابی روان تولید می کند.
این دوغاب را در حوضچه ای که سوراخی در دیواره آن موجود است ریخته و پس از ساعاتی که مطمئن شد سنگ و ماسه های داخل دوغاب ته نشین شده است، اقدام به تخلیه دوغاب روی گل از طریق سوراخی که در دیواره حوضچه طراحی شده است می نماید و دوغاب صاف شده را به حوضچه دومی منتقل می کند.
پس از گذشت مدت زمانی که آب و گل در اثر راکد ماندن از هم جدا می شوند، آب اضافی از طریق سوراخ های جداره استخر از گل جدا می شود.
گل باقیمانده در معرض آفتاب و هوای در جریان قرار می گیرد و به تدریج سفت و سفت تر می شود. دراین مرحله اقدام به ورز دادن گل از طریق پا می نماید تا چسبندگی لازم را به آن بدهد.
ناگفته نماند که برای ساخت تابلو سفال برجسته دیواری مقداری لویی یا شاموت به آن اضافه می کنند تا استحکام گل بیشتر شود.
لویی چیست؟
لویی گیاهی است تالابی و چند ساله و علفی که زیستگاه آن تالاب و مرداب است.
از میوه های آن که به شکل پنبه می باشد در ترکیب با گل سفال استفاده می کنند.
گل لویی دار گلی مناسب برای ساخت کتیبه سفالی می باشد و برای ساخت ظروف سفالی از گل بدون لویی استفاده می کنند.
شاموت چیست؟
شاموت هم در واقع خاک رس پخته شده است که با ترکیب آن با گل به استحکام بیشتری دست پیدا می کنند.
معروفترین مراکز ساخت گل سفالگری
- لالجین همدان
- اصفهان و شهرضا
- نطنز
- تبریز و زنوز
- کلاگر محله جویبار قائم شهر در استان مازندران
- کلپورکان سراوان در سیستان و بلوچستان
- میبد یزد، مند گناباد، استهبان فارس
- سیاهکل گیلان
- قم
- تهران
- شهوار میناب
- آستارا
- چالوس
- شاهرود و کرج
منبع:سایت تابلو سفال